• lorem ipsum

Kaiserschmarrn van de OFYR

19 Jan 2023
door Ilse Grooten

Kaiserschmarrn, wie wel eens in Oostenrijk is geweets kent het gegarandeerd. Ik eet het altijd op wintersport maar ik kan je zeggen, thuis smaakt het net zo lekker. Het is een variant op de pannenkoek, waarbij het luchtige karakter voortkomt uit stijf geklopte eiwitten die op het laatste door de rest van het beslag worden geroerd. 

Ik raad je aan altijd meer te maken dan het aantal eters aangezien we bij ons thuis altijd te weinig hebben! 

Even een beetje over het ontstaan ervan. Het ontstaan van de naam van het gerecht kent een aantal varianten, zo zou een arme boerin een mislukte pannenkoek aan de verdwaalde keizer Frans Joseph (1830-1916) hebben geserveerd, met de mededeling dat het 'Schmarrn' was (rommel). Waarop de Keizer, die het gerecht zeer smakelijk vond, eraan toevoegde: 'dan wel Kaisers-schmarrn'. Aannemelijker is dat het gerecht in eerste instantie bedoeld was voor Keizerin Sisi, die graag zachte gerechten at. Ze vond dit gerecht echter te vet, waarna het aan de keizer werd voorgeschoteld. Het werd hem geserveerd als Kaserschmarrn (een oud streekgerecht), maar de keizer verstond 'Kaiserschmarrn.' De derde optie is dat de naam van dit gerecht niets van doen heeft met de keizerlijke familie, maar dat de naam betekent dat dit gerecht een luxe gerecht was.

 

Ingrediënten - 4 personen

  • 0,5 liter melk
  • 240 gram bloem
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • zout
  • een beetje boter
  • een beetje rum
  • citroensap
  • eventueel rozijnen naar smaak
  • Jam, cranberrycompote, appelmoes of vers fruit voor erbij
  • poedersuiker

Bereidingstijd: 40 minuten

Bereidingswijze

Verhit de OFYR of je BBQ met een plancha of skillet erin. Besprenkel de rozijnen met de rum. Meng de bloem en melk, samen met wat citroensap, in een kom. Voeg een snufje zout toe. Scheid de eieren, bewaar de eiwitten en meng de dooiers door het beslag. Laat het beslag ca. 30 minuten rusten. Sla ondertussen de eiwitten stijf met de suiker. Na de rust spatel je de eiwitten door het beslag. Laat de boter smelten op de plaat van de OFYR of in een skillet of plancha. Giet het beslag erin, strooi de rozijnen erover en bak de Kaiserschmarrn in ca. 4-5 minuten op matig, tot de bodem goudgeel is. Keer dan de Kaiserschmarrn en bak de andere kant goudgeel. Met twee vorken of pannenkoekenmessen kun je de pannenkoek in kleine stukjes trekken.

Bestrooi de kaiserschmarrn met poedersuiker en serveer met jam, cranberrycompote, appelmoes of vers  fruit. Eet het lekker buiten op, smaakt het namelijk hét allerlekkerst.

Ilse van BBQ Shop Limburg

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies