• lorem ipsum

HULI HULI CHICKEN uit het boek BBQ SNACK ATTACK door Jord Althuizen

13 Jun 2023
door Jord Althuizen - Kosmos Uitgevers

RECEPT UIT BBQ SNACK ATTACK DOOR JORD ALTHUIZEN

'Huli' is het hawaïaanse woord voor draaien of omkeren, en het verraadt Al meteen dat dit tropische gerecht het beste bereid kan worden aan Een draaispit of rotisserie. Nu heeft niet iedere bbq-lover dit accessoire In huis, dus geef ik je ook een indirecte bbq-methode. Aandachtspunt is Het moment waarop je de ingekookte marinade op het einde over de kip Kwast: doe dit niet te vroeg, want dan ligt aanbranden op de loer. En Waarom coquelets in plaats van grote kippen? Dit kleinere haantje is Sneller klaar en ligt dus eerder op jouw bord.

 

MARINADE

12 knofkooktenen, fijngehakt

100 g gember, geschild, geraspt en geraspt

1 madame-jeanettepeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt

160 g honing

120 ml ananassap

120 g ketchup

120 ml sojasaus

zout en zwarte peper

1 el zonnebloemolie

½ ananas, geschild, kern verwijderd en in kleine blokjes gesneden

4 coquelets (kleine haantjes)

4 el bieslook, in dunne ringen gesneden

 

Benodigdheden

grote BBQ/grill met rotisserie of BBQ met deksel kleine skillet

kernthermometer

Bereidingswijze

Duur: voorbereiding 3 uur, bereiding 45 minuten

Meng voor de marinade alle ingrediënten in een kom. Verhit de zonnebloemolie in een kleine skillet of koekenpan koekenpan en fruit de ananasblokjes zacht aan tot ze zacht worden. Voeg hier 1/5 deel van de marinade aan toe en kook kort tot de marinade stroperig wordt. Zet opzij en laat afkoelen.

ROTISSERIEMETHODE

Doe de coquelets in een grote zak en voeg hier de resterende marinade aan toe. Sluit de zak (knijp de lucht er zoveel mogelijk uit) en verdeel de marinade goed over de haantjes.  Laat in de koeling circa 3 uur marineren. Bereid een BBQ voor op direct vuur met een draaiend rotisseriespit en verhit deze tot een temperatuur van 165 °C is bereikt ter hoogte van het spit. Haal de haantjes uit de marinade (bewaar deze) en rijg aan het spit. Gaar de haantjes al draaiend in circa 30 minuten tot de haantjes een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 72 °C in het dijbeen. Kook terwijl de coquelets garen de gebruikte marinade in een kleine pan op laag vuur in tot deze stroperig begint te worden. Gebruik de gereduceerde marinade om de haantjes in de laatste minuten extra in te kwasten. Haal de haantjes van het spit, serveer met de ananaschutney en garneer met wat bieslook.

INDIRECTE METHODE

Verwijder met een gevogelteschaar of koksmes de ruggengraat uit de coquelets en vouw ze open. Doe de haantjes in een grote zak en voeg hier de resterende marinade aan toe. Sluit de zak (knijp de lucht er zoveel mogelijk uit) en verdeel de marinade goed over de haantjes. Laat in de koeling circa 3 uur marineren. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 170°C is bereikt. Haal de haantjes uit de marinade (bewaar deze), leg op het rooster en gaar deze in circa 45 minuten tot de haantjes een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 72 °C in het dijbeen. Kook terwijl de coquelets garen de gebruikte marinade in een kleine pan op laag vuur in tot deze stroperig begint te worden. Gebruik de gereduceerde marinade om de haantjes in de laatste minuten extra in te kwasten. Haal de haantjes van de BBQ, serveer met de ananaschutney en garneer met wat bieslook.

 

*Fotocredits Remko Kraaijeveld

!! Post jouw BBQ foto, tag @bbqshoplimburg of gebruik #bbqshoplimburg !!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies