• lorem ipsum

KAMADO VILT VERVANGEN & JAARLIJKS ONDERHOUD

8 Apr 2021
door Rick Grooten

Het verwijderen van de as, het schoon borstelen van de roosters en eventueel het natte lap over de buitenkant zijn eigenlijk de enige dingen die je iedere keer voor en na het BBQ-en op een kamado moet doen. In dit blogje leggen we je uit welke dingen je jaarlijks of om de 2-5 jaar in ieder geval zult moeten doen.

Veel kamado bezitters grillen, roken & bakken het hele jaar door. Maar als je keramische "ross" dan toch een tijdje stil heeft gestaan kriebelt het bij velen om voordat ze weer aan de slag gaan, wat TLC te geven aan de kamado en het "jaarlijkse" onderhoud uit te voeren.

Dit doen de meeste BBQ Heldinnen & Helden "jaarlijks":

  • Reiniging & controleren van binnenwerk;
  • Aandraaien, smeren & afstellen;
  • Vilt / pakking vervangen (gemiddeld eens per 2-5 jaar).

Jaarlijks onderhoud, maar wanneer?

We "beginnen" het jaar weer fris, of dit nou in januari of september is, het BBQ seizoen loopt immers 365 dagen per jaar door. Dus kies voor jezelf een geschikt moment in het jaar waar je tijd hebt om je kamado zijn/haar verdiende TLC te geven. Misschien is dat voor jouw in november omdat het dan minder druk is op je werk, of juist in de voorjaarsvakantie omdat je geen Carnaval vier en al helemaal niet op wintersport gaat. Plan het echter wel in, zeker als je je vilt gaat vervangen, dan moet nl een paar dingen in huis gaan halen.

Reiniging & controleren van binnenwerk

Dit heb je nodig:

  • (BBQ) handschoenen);
  • Veger en een oude emmer voor de as;
  • Staalwol;

Wij controleren eens per jaar het binnenwerk. Zorg ervoor de de BBQ helemaal gedoofd is van je vorige sessie en haal alle onderdelen uit de base. Houd er rekening mee dat wanneer het binnenwerk ontbreekt de kamado minder stabiel staat. Open het deksel wat voorzichtiger en houd eventueel een hand eraan als dat nodig is.

Vaak merk je in het dagelijkse gebruik niet eens dat er een scheur in je firebox zit of dat er iets afgebroken is van binnen. Het belemmert de werking ook in veel gevallen helemaal niet. Haal alles voorzichtig eruit en indien je iets constateert dat niet klopt, maak er gelijk een goede foto van zodat je eventueel later een garantieclaim kunt indienen.

Maak nu de BBQ van binnen schoon, verwijder alle as en veeg uit met een vegertje of asstofzuiger. Indien je afbladderende aanslag aan de binnenkant van je deksel hebt kun je deze losschuren met een stuk staalwol. Loop eventueel ook het binnenwerk na met de staalwol als hier veel resten aan kleven.

Zodra alles weer schoon is zet je het binnenwerk weer in de BBQ in elkaar, ook wanneer er een scheur of breuk is. Meestal krijg je alles toch weer in elkaar en ook al moet je een claim indienen, je mag je BBQ gewoon gebruiken in de tussentijd.

Scheur of breuk in je binnenwerk, wat nu?

Onthoud bij het indienen van een garantieclaim het volgende:

  • Check je garantiebepalingen of jouw klacht onder garantie valt;
  • Maak duidelijke foto's;
  • Zorg dat je je aankoopbewijs (van een officiële dealer) hebt;

Er geldt echter bij de meeste merken één regel over breuk & scheuren in het binnenwerk:

  • Is het onderdeel gebroken, dan dien je een claim in, een scheurtje dus niet, je hebt immer levenslange garantie op een kwaliteit kamado;
  • Scheurtjes horen bij de werking van keramiek, zo lang het niet uit elkaar valt is er niets aan de hand;
  • Breekt het later alsnog, dan doen je de claim in;
  • Het maken van tussentijdse foto's van een scheur bij onderhoud kunnen wel helpen in de onderbouwing richting de producent om aan te tonen dat het een scheur is die spontaan ontstaan is en je het onderdeel niet zelf het gebroken.

Het je een scheur ontdekt in je base of dome, en is deze van de buitenzijde zichtbaar, dien dan altijd een claim in! 

Aandraaien, smeren & afstellen afstellen

Dit heb je nodig:

  • Steeksleutelset
  • Imbussleutelset
  • WD-40 of andere kruipende smeerolie;
  • Sopje met schoonmaakdoek

Wanneer je kamado pas hebt is het raadzaam om na ca. 3 maanden alle moeten en schroeven een keer na te lopen en aan te draaien. Hierna is dit een perfect klusje om jaarlijks te doen.

Loop alles even na, dus niet alleen de scharnierdelen. De staalbanden rondom het deksel mogen best strak aangedraaid worden.

Ook het onderstel (tenzij je een inbouw model hebt), draai hier ook alles even goed van aan.

Spuit op de scharnierende delen een beetje olie om roestvorming op deze punten zo veel mogelijk tegen te gaan. Denk ook aan de scharnierpunten van je zijtafels, hier ontstaat veel wrijving.

Veeg na het smeren alle overige smeerolie weg met het doekje en sopje.

Kamado vilt vervangen

Het vilt van een kamado vervangen is makkelijker dan het lijkt. Het keramiek heel veel hebben, natuurlijk moet je voorzichtig zijn maar vooral niet te.

Voor je begint, even langs de bouwmarkt om het volgende te kopen:


Het deksel loshalen hoeft niet. Verwijder met de glaskrabber zo veel mogelijk van het oude vilt van de randen. Schuur vervolgens met de schuurkop zo veel mogelijk van de resten en lijmlaag weg, niet te voorzichtig, je kunt de randen bijna blank schuren. Maak stofvrij en ontvet met wasbenzine.

Plak nu het vilt, aan de buitenrand, zonder spanning op de randen van de kamado. Laat het vilt dus aan de binnenzijde iets "opstropen". Begin achteraan en zorg ervoor dat de base & deksel naden niet tegenover elkaar zitten om lekkage te voorkomen. Sluit het deksel, zet licht onder spanning met een spanband. Laat 24 uur uitharden en klaar is kamado.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »