BBQ Recepten Blog - Panuozzo - Pizza Sandwich - BBQ Shop Limburg
  • lorem ipsum

Panuozzo - Pizza Sandwich

27 Aug 2025
door Ilse

Als gepassioneerde thuis-pizzabakker geloof ik dat écht goede pizza begint met respect voor de eenvoud van ingrediënten en trouw aan tradities. Deze Panuozzo, een knapperige, dubbelgevouwen pizza in sandwichvorm, combineert krokant brood, romige burrata en de originele pesto Genovese, waardoor elke hap je even laat wegdromen naar zonnige Piazza’s in Italië. Het is niet zomaar comfort food; het is een viering van pure, mediterrane smaken in één verrukkelijk broodje.


Ingrediënten voor één Panuozzo:

  • 1 bol pizzadeeg

  • Olijfolie

  • Pesto Genovese:

    • 2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder naar smaak)

    • Snuf grof zeezout

    • ½ cup geroosterde pijnboompitten

    • Grote hand ongebleekte basilicumblaadjes

    • 50 g pecorino

    • Olijfolie (zoveel tot de pesto van je lepel loopt)

  • Toppings:

    • 6 cherrytomaatjes, gehalveerd

    • 2 tenen knoflook

    • 1 bol burrata

    • Handvol rucola

    • 4 plakken rauwe ham (bijvoorbeeld parma)

    • Balsamico crème

    • Extra verse basilicumblaadjes


Bereidingswijze:

  1. Pesto Genovese maken
    Maal pijnboompitten, knoflook, zout en basilicum samen fijn. Voeg de geraspte pecorino toe en meng met olijfolie tot een smeuïge, glanzende saus – fris, aromatisch en super veelzijdig.

  2. Tomaat en knoflook bakken
    Verwarm de pizzaoven voor tot ca. 300ºC. Schenk een scheut olijfolie in een kleine gietijzeren skillet of ovenschaal en hussel hier de tomaten en tenen knoflook (met schil) doorheen. Schijf in de pizzaoven en laat bakken tot de tomaten lekker beginnen te kleuren. 
  3. Dubbellaags bakken
    Stretch het deeg tot een ovaal, bestrijk met olijfolie, klap dubbel en bak in je (pizza-)oven op 300-350ºC  tot goudbruin en krokant. Open ‘m voor je de toppings toevoegt.

  4. Toppings aanbrengen
    Pers de knoflooktenen met schil in de knoflookpers en bestrijk de binnenkant eerste met de knoflook en royaal met pesto, bedek met rucola, rauwe ham en scheur de burrata open en leg het in het midden. Leg de gegrilde cherrytomaatjes erop, sprenkel olijfolie en balsamico crème, en garneer met enkele bladjes verse basilicum.


Pro-tip van Rick (pitmaster en pizzaliefhebber):

"Gebruik altijd een ‘dikke’ burrata voor maximale smeuïgheid, en laat de pesto écht de hoofdpersoon zijn: simpel maar doordacht, zoals in Piemonte. Variëren kan natuurlijk – denk aan prosciutto en truffelolie voor een luxe twist."


Geniet van deze smaakexplosie waarbij elke hap mediterrane vibes uitstraalt. Serveer met een stevig glas rode wijn of een frisse bubbel en je hebt een gerecht dat indruk maakt – of het nu een doordeweekse traktatie is of een feestelijke avond met vrienden.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies