Als gepassioneerde thuis-pizzabakker geloof ik dat écht goede pizza begint met respect voor de eenvoud van ingrediënten en trouw aan tradities. Deze Panuozzo, een knapperige, dubbelgevouwen pizza in sandwichvorm, combineert krokant brood, romige burrata en de originele pesto Genovese, waardoor elke hap je even laat wegdromen naar zonnige Piazza’s in Italië. Het is niet zomaar comfort food; het is een viering van pure, mediterrane smaken in één verrukkelijk broodje.
Ingrediënten voor één Panuozzo:
1 bol pizzadeeg
Olijfolie
Pesto Genovese:
2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder naar smaak)
Snuf grof zeezout
½ cup geroosterde pijnboompitten
Grote hand ongebleekte basilicumblaadjes
50 g pecorino
Olijfolie (zoveel tot de pesto van je lepel loopt)
Toppings:
6 cherrytomaatjes, gehalveerd
2 tenen knoflook
1 bol burrata
Handvol rucola
4 plakken rauwe ham (bijvoorbeeld parma)
Balsamico crème
Extra verse basilicumblaadjes
Bereidingswijze:
Pesto Genovese maken
Maal pijnboompitten, knoflook, zout en basilicum samen fijn. Voeg de geraspte pecorino toe en meng met olijfolie tot een smeuïge, glanzende saus – fris, aromatisch en super veelzijdig.- Tomaat en knoflook bakken
Verwarm de pizzaoven voor tot ca. 300ºC. Schenk een scheut olijfolie in een kleine gietijzeren skillet of ovenschaal en hussel hier de tomaten en tenen knoflook (met schil) doorheen. Schijf in de pizzaoven en laat bakken tot de tomaten lekker beginnen te kleuren. Dubbellaags bakken
Stretch het deeg tot een ovaal, bestrijk met olijfolie, klap dubbel en bak in je (pizza-)oven op 300-350ºC tot goudbruin en krokant. Open ‘m voor je de toppings toevoegt.Toppings aanbrengen
Pers de knoflooktenen met schil in de knoflookpers en bestrijk de binnenkant eerste met de knoflook en royaal met pesto, bedek met rucola, rauwe ham en scheur de burrata open en leg het in het midden. Leg de gegrilde cherrytomaatjes erop, sprenkel olijfolie en balsamico crème, en garneer met enkele bladjes verse basilicum.
Pro-tip van Rick (pitmaster en pizzaliefhebber):
"Gebruik altijd een ‘dikke’ burrata voor maximale smeuïgheid, en laat de pesto écht de hoofdpersoon zijn: simpel maar doordacht, zoals in Piemonte. Variëren kan natuurlijk – denk aan prosciutto en truffelolie voor een luxe twist."
Geniet van deze smaakexplosie waarbij elke hap mediterrane vibes uitstraalt. Serveer met een stevig glas rode wijn of een frisse bubbel en je hebt een gerecht dat indruk maakt – of het nu een doordeweekse traktatie is of een feestelijke avond met vrienden.