• lorem ipsum

BEER & BBQ EXPERIENCE - Bieramisu-trifle met honingbier-abrikozen & Eisbock

7 Mei 2025
door Rick Grooten

Ingrediënten

Gewelde abrikozen

  • 500 g gedroogde abrikozen

  • 600 ml honingbier

  • 2,5 el honing

  • Snuf kaneel (optioneel)

Eisbock-dompel

  • 200 ml Eisbock-bier

  • 2 el suiker (optioneel)

  • 2 tl vanille-extract

Mascarpone-room

  • 625 g mascarpone

  • 500 ml slagroom

  • 125 g poedersuiker

  • Rasp van 1 sinaasappel (optioneel)

  • 2 tl vanille-extract

Overig

  • 2 pakken lange vingers (ca. 400 g)

  • Cacaopoeder of speculaaskruimels (voor de afwerking)

  • (Optioneel: geroosterde amandelsnippers voor extra crunch)

 

Bereidingswijze

1. Abrikozen wellen

Breng de abrikozen met het honingbier, de honing en een snuf kaneel aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat volledig afkoelen in het vocht.
Snijd daarna de abrikozen in kleine stukjes. Bewaar eventueel wat van het vocht voor een extra smaaklaag.

2. Eisbock-dompel maken

Meng de Eisbock met suiker (indien gewenst) en vanille-extract in een lage schaal. Zet apart. Hierin worden de lange vingers kort gedoopt.

3. Mascarpone-room bereiden

Klop de slagroom lobbig (zacht maar stevig).
Roer de mascarpone los met de poedersuiker, vanille-extract en sinaasappelrasp.
Spatel de slagroom er voorzichtig door tot een gladde, luchtige crème.

4. Opbouw van de trifle

Gebruik een grote schaal of meerdere kleine glaasjes. Bouw in 3 lagen:

  • Lage 1: Doop de lange vingers kort in de Eisbock-mix (niet te lang, anders worden ze zompig) en leg op de bodem.

  • Lage 2: Verdeel daarover een royale laag abrikozenstukjes.

  • Lage 3: Lepel of spuit een dikke laag mascarpone-room erop.

Herhaal indien gewenst voor een hogere trifle. Eindig altijd met een laag mascarpone-room.

5. Koelen

Laat de trifle minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, liefst een hele nacht voor de beste smaakontwikkeling.

6. Afwerking

Bestuif vlak voor serveren met cacaopoeder of speculaaskruimels. Voeg optioneel geroosterde amandelsnippers toe voor crunch.

 

Serveertip

Perfect als feestelijk dessert bij een winterse borrel of bierdiner. Serveer met een klein glaasje Eisbock ernaast voor de liefhebber.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies