• lorem ipsum

BEER & BBQ EXPERIENCE - Iberico Stoof met Porter – voor op kleine broodjes

7 Mei 2025
door Rick Grooten

Ingrediënten (voor ca. 24 porties / 2 kg stoofvlees)

  • 2 kg Iberico-wangen

  • 3 uien, grof gesneden

  • 4 tenen knoflook, fijngesneden

  • 2 el tomatenpuree

  • 1 el bloem (optioneel, om te binden)

  • 500 ml porter bier

  • 250 ml runderfond of runderbouillon

  • 2 el bruine suiker of appelstroop

  • 2 el sojasaus of Worcestershire sauce

  • 2 takjes verse rozemarijn

  • 2 laurierblaadjes

  • Zout en versgemalen zwarte peper

  • Olie of boter om in te bakken

 

Bereidingswijze

  1. Vlees aanbraden
    Dep de Iberico-wangen droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit een scheut olie of boter in een grote stoofpan en bak de wangen in porties rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet apart.

  2. Ui, knoflook en tomatenpuree
    Voeg indien nodig wat extra vet toe aan de pan. Fruit de ui enkele minuten tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Roer vervolgens de tomatenpuree erdoor en bak deze 1–2 minuten mee om te ontzuren.

  3. Afblussen & stoven
    Bestrooi eventueel met een lepel bloem en roer goed door. Blus af met het porterbier. Voeg de runderfond, bruine suiker of appelstroop, sojasaus of Worcestershire, rozemarijn, laurier en de aangebraden wangen toe.

  4. Langzaam garen
    Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat 3–4 uur zachtjes stoven met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe voorzichtig. Het vlees is klaar als het boterzacht is en makkelijk uit elkaar valt.

  5. Binden & afmaken
    Haal de rozemarijn en laurier eruit. Wil je de saus iets dikker? Laat dan inkoken zonder deksel of bind licht met een papje van maïzena of een beetje bloem. Proef en breng eventueel extra op smaak met peper, zout of een scheutje extra stroop.

 

Serveertips

  • Op kleine broodjes: Serveer warm op knapperige mini-briochebroodjes of rustieke minibolletjes. Werk af met bijvoorbeeld:

    • Zoetzure rode ui

    • Dunne plakjes augurk

    • Mosterdmayonaise of truffelcrème

    • Gebakken salie of krokante uitjes

    • Rucola of veldsla voor frisheid

  • Bij een borrelplank: Serveer het vlees los in een pan of schaal met broodjes ernaast, zodat gasten zelf kunnen samenstellen.

  • Bijpassend bier: Een porter of stout past perfect. Ook een dubbel of quadrupel gaat mooi samen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies