Een fris en verfijnd gerecht van de Beer & BBQ Experience – April 2025
Tijdens onze voorjaarseditie van de Beer & BBQ Experience draaide het niet alleen om robuuste vleesgerechten – ook de visliefhebbers kwamen volop aan hun trekken. Eén van de hoogtepunten? Deze heilbot gemarineerd in witbier, vol frisse citrus, kruidige tonen en een vleugje gember. Perfect gegrild op open vuur en gepaird met een ijskoude witbier – lente op je bord én in je glas. Serveer dit gerecht met een Boerenkoolsalade en Doperwtencrème, beide recepten zijn ook terug te vinden in dit receptenblog.
Ingrediënten (voor 24 personen / ± 2 kg vis)
500 ml witbier
Rasp + sap van 2 limoenen
4 el olijfolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 el honing (optioneel, voor een subtiel zoetje)
2,5 tl grof zeezout
10 takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde tijm)
2 tl grof gemalen zwarte peper
Optioneel: 1 kleine sjalot (in dunne ringen) + 1 tl venkelzaad of wat geraspte verse gember voor extra diepgang
Voorbereiding
Meng alle ingrediënten in een ruime schaal tot een geurige marinade. Snijd de heilbot in mooie porties van 60–80 gram. Leg de vis in de marinade – zorg dat de stukken grotendeels onderstaan.
Tip: Werk schoon en koel – vis is gevoelig!
Dek af en laat maximaal 1 uur marineren in de koelkast. Langer is niet nodig (en zelfs af te raden) – witbier en zuur kunnen de vis anders te sterk garen.
Tijd om te grillen
Haal de heilbot uit de marinade, dep licht droog met keukenpapier en laat even op kamertemperatuur komen. Rook de vis in z'n geheel met eikenhout op 120°C tot kern van de vis 40°C is, daarna afgrillen in de pizza-oven die een temperatuur heeft van 350°C. De vis moet nét doorschijnend verdwijnen en een mooi grillstreepje krijgen.
Bierpairing: natuurlijk… witbier!
Serveer dit gerecht met een fris, licht kruidig witbier. De combinatie versterkt de citrustonen en houdt het geheel luchtig en elegant. Perfect voor een zonnige voorjaarsdag in goed gezelschap.
Waarom dit werkt
De heilbot is stevig genoeg voor de grill, en z’n zachte smaak komt tot leven dankzij de frisse marinade met limoen, tijm en bier. De optionele sjalot, venkelzaad of gember geven extra karakter – maar het blijft een toegankelijke topper.
Tip van de pitmaster: Serveer dit gerecht in porties van ongeveer 80 gr. vis p.p., leg de stukje vis op een bedje van boerenkoolsalade en doperwtencrème.