• lorem ipsum

BEER & BBQ EXPERIENCE - Gegrilde coquilles met pancetta

1 Mei 2025
door Rick Grooten

Geserveerd tijdens de Beer & BBQ Experience – April 2025

Tijdens de afgelopen editie van onze Beer & BBQ Experience genoten onze gasten van verrassende smaken, vurige grillsessies en natuurlijk perfect gepairde bieren. Eén van de absolute publieksfavorieten? Deze gegrilde coquilles met pancetta – eenvoudig, elegant en onweerstaanbaar lekker.

 

Wat heb je nodig?

  • Verse coquilles (1 p.p.)

  • Dun gesneden pancetta (1 plakje p.p.)

  • Angus & Oink Lemon pepper rub
  • Tandprikkers of cocktailprikkers (optioneel)

  • Verse kruiden om het gerecht af te maken

 

Voorbereiding

Simpel, maar doeltreffend: dep de coquilles droog, bestrooi licht met lemon pepper rub en wikkel elke coquille in een plakje pancetta. Zorg dat de pancetta goed aansluit – je kunt ze eventueel vastzetten met een prikker. Leg all coquilles op een ovenvaste schaal en laat ze daarna even rusten op kamertemperatuur terwijl je de BBQ of pizza-oven opstookt tot 250ºC in direct.

Bereiding

Zet je BBQ op indirecte, hoge hitte. Je oven stook je op tot 250ºC. Wanneer het rooster goed heet is of je oven op temperatuur, leg je de coquilles midden in de oven/BBQ in een grillpannetje. Rooster ze 2 tot 6 minuten per kant, tot de pancetta mooi krokant is en de coquille een kerntemperatuur hebben van 45ºC – goudbruin aan de buitenkant, zijdezacht vanbinnen. Let op: coquilles zijn delicaat, dus blijf erbij, te lang grillen komt de smaak niet ten goede!

 

Bierpairing

Bij dit gerecht serveerden we een fris Saison bier, maar een pils, IPA of witbier zou ook kunnen. De subtiele bitterheid van het bier vormen de perfecte tegenhanger van de zoute pancetta en de zoete, romige coquille. Een pairing die blijft hangen!

Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen. Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid.
De hedendaagse saisonbieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%.

Probeer het zelf!

Dit gerecht bewijst: je hoeft geen uren in de keuken te staan om indruk te maken. Of je nu een BBQ-beginner bent of een doorgewinterde pitmaster, deze gegrilde coquilles zijn een smaakvolle start van elk grillfeest. Serveer de coquille in een één-haps schaaltje en maak af met verse groene kruiden bijvoorbeeld cress. Laat je gasten dit gerecht lekker met de handjes of de prikker eten.

Tip van de pitmaster: Serveer ze als voorgerecht of borrelhapje metdoperwtencrème – stijlvol én snel klaar.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies