Ingrediënten
- 300 g doperwten (diepvries is prima)
- 1 kleine teen knoflook (fijngehakt)
- 1 el olijfolie
- 2 el crème fraîche (of mascarpone voor romiger resultaat)
- 10 blaadjes verse munt
- Rasp van ½ citroen
- Sap van ½ citroen
- Zout en peper naar smaak
Optioneel voor extra flair
- Scheutje goede olijfolie om af te werken
- Krokant gebakken pancetta of spekcrumble voor erbovenop
- Verse tuinkers of waterkers als frisse topping
Bereiding
- Breng water aan de kook en blancheer de doperwten 2-3 minuten (tot net gaar). Giet af en spoel koud.
- Verhit de olijfolie kort in een pannetje, fruit de knoflook op laag vuur zachtjes (niet bruin laten worden).
- Doe doperwten, knoflook, crème fraîche, munt, citroenrasp en -sap in een blender of met staafmixer pureren tot een gladde crème.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur, met een likje olijfolie erover en eventueel topping.
Voor ca. 6 personen als bijgerecht bij